Telefon  +48 605 388 311

Telefon  +48 91 455 33 43

Email  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Jakie są rodzaje papy i sposób zamontowania?

Papy można podzielić ze względu na sposób montażu, skład i zastosowanie. Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów pap, które pełnią całkowicie odmienne funkcje. Ze względu na wykorzystanie papy można podzielić na:

  • Papy podkładowe – przeznaczone do wykonywania spodnich warstw;
  • Papy wierzchniego krycia – grubsze od pap podkładowych i bardziej odporne na promieniowanie UV;
  • Papy jednowarstwowe – papy 2w1, czyli podkładowe i nawierzchniowe;
  • Papy paroizolacyjne – zapobiegają zawilgoceniu termoizolacji.

Papy dachowe można podzielić także pod względem sposobu ich montażu. Obecnie najczęściej wykorzystywane są papy termozgrzewalne, które łączą się z nawierzchnią poprzez podgrzewanie palnikiem. Pod wpływem wysokiej temperatury spodnia warstwa się wytapia i trwale łączy z zagruntowanym wcześniej podłożem. Papy termozgrzewalne doskonale sprawdzają się na dachach płaskich. Z kolei papy mocowane mechanicznie można układać na dachach spadzistych po wykonaniu pełnego deskowania oraz na podłożach ze styropianu i wełny mineralnej.

 

Podział papy ze względu na skład

Każda papa zbudowana jest z osnowy i kilku innych warstw. Osnowa stanowi szkielet papy i może być wykonana z welonu szklanego, tkaniny szklanej lub tkaniny poliestrowej. Osnowa jest wtopiona w masę bitumiczną i decyduje o parametrach papy. Warstwę nawierzchnią stanowi posypka o różnym stopniu uziarnienia a powłoka zwykle powstaje z asfaltu. W zależności od rodzaju bitumu wyróżniamy:

  • Papy z bitumu oksydowanego
  • Papy z bitumu modyfikowanego SBS
  • Papy z bitumu modyfikowanego APP

Najbardziej elastyczne są papy modyfikowane SBS, które zachowują swoje właściwości nawet w ekstremalnych warunkach. Najmniej odporne na zerwanie i skrajne temperatury są papy z bitumu oksydowanego, a papy modyfikowane APP wyróżnia dobra wydłużalność i wysoka temperatura mięknienia.